Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Autojen kierrätys rikkoi keväällä kaikki ennätyksensä

09.06.2021

Autojen kierrätys rikkoi keväällä kaikki ennätyksensä

Tiedote. Julkaistu: 09.06.2021, 08:25
Autoalan Tiedotuskeskus

Autojen kierrätys on jatkunut koko kevään ennätysvilkkaana. Henkilöautojen romutustodistuksia kirjoitettiin toukokuussa 89 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa. ”Koko alkuvuoden aikana on kiertoon mennyt yli 15 000 autoa enemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana. Tämä on todella merkittävä lisäys”, toteaa Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali. Tammi-toukokuussa on kierrätetty jo 40 505 henkilöautoa. Aikaisempi tammi-toukokuun ennätyslukema on vuodelta 2018, jolloin kierrätykseen palautui romutuspalkkion siivittämänä lähes 30 000 henkilöautoa.

Suomen Autokierrätyksen ennusteessa autoja päätyy kiertoon tänä vuonna ennätysmäärä. Alkuvuoden perusteella, jos markkinatilanne pysyy samana, autoja päätyisi tällä tahdilla kiertoon yli 90 000 kappaletta.

Syynä kasvuun ovat metallien maailmanmarkkinahintojen poikkeuksellisen suuren kasvun lisäksi tietoisuuden lisääntyminen esimerkiksi romutuspalkkion myötä. Kuluttajille suunnataan informaatiota kierrätyksestä niin sosiaalisen median kanavien kuin perinteisen digi- ja paperimediankin kautta.  

Autokantaa pitää uudistaa kahdesta suunnasta

Autokannan uudistumisen näkökulmasta suunta on oikea. Pelkkä kierrätys ei kuitenkaan yksin riitä.

Autokannan uudistumisessa on kaksi tärkeää asiaa. Kantaa pitää uudistaa kahdesta suunnasta. Uusia autoja pitää saada markkinoille ja kuluttajien käyttöön enemmän ja vanhoja käyttöikänsä loppupäässä olevia täytyy saada kierrätykseen entistä varhemmin. Autojen keskimääräinen romutusikä on yli 21 vuotta. Jos uusien autojen myynti kasvaa ja autokannan kierto nopeutuu, myös kiertoon ja romutukseen päätyvien autojen määrä kasvaa. Markkinoille tulevista autoista uusien osuus pitäisi olla nykyistä huomattavasti suurempi. Tällä hetkellä Suomen autokannan keski-ikä kasvaa koko ajan. ”Vuosittain se tarkoittaa lisäystä 2–3 kuukautta, mikä on voimakkaasti ristiriidassa erityisesti päästötavoitteiden kanssa”, sanoo Kenraali.

Ympäristö kiittää ja kiertotalous toimii konkreettisesti

Suomen Autokierrätyksen kierrätysverkosto muodostaa aidon kiertotalousekosysteemin, jossa 95 prosenttia auton materiaaleista päätyy eri tavoin hyödynnettäväksi. Auton osia voidaan uudelleenkäyttää alkuperäisessä tarkoituksessa ja muun muassa autosta kertyvä metalli saadaan talteen ja voidaan käyttää uusioraaka-aineena metalliteollisuuden tarpeisiin. Näin säästetään ja vältetään esimerkiksi uusiutumattomien neitseellisten luonnonvarojen käyttöä. Tämä on vahvasti yleisten ympäristötavoitteiden mukaista ja konkreettinen esimerkki kiertotaloudesta.

Virallisen vastaanottopaikan löydät Autokierrätyksen verkkosivuilta. Näin varmistut, että saat romutustodistuksen ja kierrätys menee oikein.

Lisätietoja

Romutustilastot

Juha Kenraali, toimitusjohtaja, Suomen Autokierrätys Oy, p. 040 772 2026, juha.kenraali@autokierratys.fi Twitter: @JuhaKenraali ja @autokierratys

https://autokierratys.fi

LinkedIn: Suomen Autokierrätys
Facebook: @suomenautokierratys
Instagram: suomen_autokierratys

Suomen Autokierrätys on tuottajayhteisö, joka vastaa EU-lainsäädännön edellyttämästä henkilö-, paketti- ja matkailuautojen sekä sähköautojen ajovoima-akkujen kierrätyksen organisoinnista jäsenyritystensä puolesta. Suomen Autokierrätyksen jäsenyrityksiä ovat henkilö-, paketti- ja matkailuautojen maahantuojat ja sekä autojen ajovoima-akkujen maahantuojat. Autokierrätyksen verkostoon kuuluu lähes 300 romuajoneuvojen vastaanottopistettä.

01.10.2021Uusien autojen rekisteröinnit syyskuussa laskusuunnassa
30.09.2021Lauri Joona uuden edessä Jyväskylän MM-rallissa
30.09.2021Pajari näytti uuden ajokin iskukyvyn
15.08.2021Pajari toiseksi Belgiassa, mestaruus ratkaistaan Espanjassa
15.08.2021Lauri Joona neljäs Belgian haastavassa MM-rallissa - ?Oli komeeta päästää F1-radalla?
02.08.2021Autokauppa jäi heinäkuussa viime vuotta vaisummaksi
25.07.2021Pajari paahtoi podiumille Roomassa
18.07.2021Pajarille historiallinen voitto junioreiden MM-sarjassa
18.07.2021Lauri Joona neljäs Viron MM-rallissa
05.07.2021Katalysaattorivarkaudet lisääntyneet rajusti

Siirry arkistoon »